En väldigt gullig helg i Malmö

Hej igen!

I fredags lämnade jag och Anna Sverige för en något försenad födelsedagspreset till den söta flickan! När jag beställde biljetter till Jesus Christ Superstar sådär en månad innan födelsedagen i somras var det med tanke på premiären den 31 oktober. Redan då var dock den 24 januari den enda fredag/lördagen med lediga platser under föreställningens uppsättningstid (vilken är fram till mars)!

Det hela blev till en "weekend" som det så gulligt heter på utrikiska. Tack vare mors söta vän som fick sin första påhälsning av mig sedan Malmöflytten för sisådär 7 år sedan. Det var ju inte jättelätt att ta sig, även om lägenheten låg löjligt centralt och jag och Anna har världens bästa kombination av kartminne/lokalsinne. Värdinnan var nämligen i England och dottern på Cuba. Speciellt inte eftersom vi glömde numret till den som skulle släppa in oss på vardagsrumsbordet!

Sent omsider lyckades vi ändå få tag på insläpparen, Danny. En väldigt spännande konstnärsmänniska som under de senaste åren varit värdinnans stadiga sällskap. Han försvann sedan hastigt, och vi kunde göra oss hemmastadda i den fantastiska lägenheten. Senare kom värdinnan hem från sin jobbresa, och tillsammans med den återvändande Danny hade vi en riktig mysfredagskväll!

Jesus Christ!

På lördagen blev vi guidade runt staden och hann även med en fika innan det blev dags för föreställning. Vi hittade till den ganska imponerande operan och fick uppleva en otroligt bra föreställning. Annas favvo Ola Salo infriar faktiskt de högt ställda förväntningarna med råge, medan idel stora musikalnamn backar upp honom. Förutom Jesus får Judas sägas vara musikalens viktigaste roll, och från denne kommer även kvällens bästa musikalröst.

Efter en något trevande inledning lyckas den bakgrundsplacerade orkestern framföra musikalklassiker efter musikalklassiker med både känsla och pondus. De avslutande instrumentalpartierna är fantastiskt vackra. Trevande inledning är för övrigt ett epitet som kan appliceras på hela föreställningen, andra akten överträffar helt klart den i sig lysande första.

Kanske når inte Olas nyöversättning samma höjder som hans Jesustolkning, men slutbetyget för föreställningen måste ändå bli en solklar femma!


Efteråt träffade vi vår värdinna över en fantastiskt god och trevlig thai-middag. På söndagen fortsatte vi vår stadsvandring och med hjälp av infödingen Danny fick vi se såväl den gamla stadskärnan som de nya hippa kvarteren Bo01 och dockan med Turning Torso i centrum. Speciellt Bo01 visade upp spännade, modern design. Dessa nya bebyggelseområden är, om jag förstått det rätt, till stor del byggda på konstgjorda öar där det förr varit industrier. Allihop bjuder på ett fantastiskt läge alldeles invid Öresund.


Igår natt kom vi då hem. Idag har jag börjat planeringen med mina vårterminsveckor. Som student är det ofta svårt att separera fritid och pluggtid, speciellt med så mycket eget arbete som jag har. Därför tänkte jag för en gångs skull planera min tid lite nu i vår! Vill ni se om jag lyckas är det bara att hålla utkik:)

Frey


Försäkringskassan

Här kommer ett litet kåseri kring denna lilla företeelse!

I mitt lilla liv har jag ännu inte fått så mycket erfarenhet av denna fashionabla myndighet. Det är klart, man har hört historierna, sett på nyheterna hur allt ska stramas åt, samt under hela uppväxten hört sin käre far säga saker i stil med "Den där jävla försäkringskassan! Man borde införa medborgarlön så skulle man kunna lägga ner den jävla myndigheten".

Vi börjar från början...

I slutet på sommaren var jag sjuk en del, och missade många behövda kronor från mina sommarjobb. Framförallt Dalenium blev lidande. Allt som allt blev det 5 + 7 dagar sjukfrånvaro, vilket i rena pengar vilket i rena pengar handlar om ca 7000 kr. Jag trodde att det bara var att bita i det sura äpplet, men min rutinerade fader sade: "Men du kan ju få sjukpenning från försäkringskassan!" Sedan är det ju karensdagen som man får räkna från under båda sjukperioderna, så egentligen är det 10 dagar som man då skulle ha rätt till sjukpenning.

Som tur var detta sjukdag ett; För att det är dagen man sjukanmäler sig som räknas som karensdagen enligt fk. Så orkar du dig inte upp ur sängen första sjukfrånvarodagen får du vackert se en sjukdagspenning försvinna! Jag anmälde i alla fall detta direkt, och fick då utan större krångel ett 5-sidigt häfte från fk där jag skulle skriva in allehanda uppgifter. Det var en hel del som var väldigt svårt, men tillsammans med far min lyckades vi efter ett par timmar fylla i allt korrekt!

Hur mycket pengar skulle jag få då? Jag räknade förstås med 80% av lönen, och ingenting för karensdagarna. Detta skulle förstås vara ett hårt slag eftersom jag skulle leva på sommarjobbspengarna halva hösten. Det enda man skulle skriva i häftet var dock beräknad årslön, så vi tänkte att det är bäst att ringa och fråga och se hur de räknar.

Jo minsann! Som icke fastanställd har man rätt till 80% av årslönen delat med 365 dagar! Har man bara några veckor sommarjobb fattar ni att det inte blir så mycket per dag. Ni fattar också att inte ens fastanställda (som iofs får penningen från arbetsgivaren en del av tiden) jobbar 365 dagar per år, och därför tycker jag ännu mer illa om detta sätt att räkna.

Men tji fick jag.

Efter inrådan från min far bestämde jag mig i alla fall för att uppge alla extraknäck på fk:s formulär, och på så vis få upp årsinkomsten lite grann. Sedan räknade vi ganska högt på årsinkomsten, så att jag i alla fall skulle få knappt 200 kronor per räknad sjukdag!

Detta gällde första perioden, den andra var jag inlagd och skulle behöva läkarintyg och grejer, för det måste man ha om man varit sjuk mer än en vecka! Jag orkade inte med hela en gång till och bestämde mig för att bara hoppas på period ett.

Nu kommer vi till nutid.

Jag har naturligtvis inte fått några pengar än. Men det fattar ni ju, det var ju bara ett halvår sedan jag var sjuk! Men just idag fick jag ett brev! Jag hoppades förstås på det bästa, att få mina nästan 1000 kronor.

Tji fick jag!

Jag är ombedd om att skaffa skriftliga intyg ifrån alla mina arbetsgivare, där de (och inte jag) anger hur mycket jag kommer att tjäna. Eftersom en av tre är i Stockholm är det ett ganska stort och tidsödande arbete. Det är klart att jag tjänar lite på att skicka brev till de och be de skriva på. Även om årsinkomsten kanske skulle bli lite lägre än jag beräknade. Så minus porton och sånt skulle jag nog få ca 600 kronor för mina 4 sjukdagar. Och då är det inte inräknat tiden att skriva brev, köpa frimärken, och så vidare.

Eftersom försäkringskassan är så generösa och nästan skulle kunna be om ursäkt för den långa handläggningstiden, får jag i alla fall gott om tid att samla de uppgifter de behöver. Dessa blanketter ska vara fk tillhanda senast den 23 januari 2009.

Jag tror inte att det är fysiskt möjligt för mig. I den bästa av postvärldar och med obegränsat med tid för mig att lägga på detta skulle det kanske gå. Jag skickar till arbetsgivarna måndag, får svar på onsdag, skickar igen och fk har dokumenten innan fredag. Som ni kan tänka er är detta inte något man har jättestor lust med.

Vad händer då om man inte utför detta arbete? Det ser bra ut, läser jag mellan raderna i brevet, för då räknar de ut min sjukersättning enligt de uppgifter de fått redan nu! Fan vad nice, tänker jag, då får jag ju den högre ersättningen utan arbete i vilket fall!

Tji fick jag.

Nästa rad "Om inte begärd handling inkommit senast ovan angivna dag (...) innebär det att du kommer att placeras i SGI noll från och med 28 juni 2008". Förstår ni vad som menas med detta? ...Jag har fått det översatt. Det betyder att får de inte blanketterna i tid kommer min SjukpenningsGrundande Inkomst att vara 0 fram till sommaren. Det vill säga; Jag får ingen sjukpenning nu, och hur sjuk jag än blir har jag har ingen möjlighet att få någon förrän efter 28 juni 2009!

Tji fick jag.


Vad ska jag göra?

Frey

Ensam hemma - mat!?

Hej!

Jag känner inte riktigt för att skriva något här. Jag är ju så sjukt pretentiös så att jag gärna vill dra någon paralell till något sjukt viktigt ämne genom mina vardagsbetraktelser. Det är svårt att göra det om Soppa.

Anna har åkt till Stockholm igen för att fira födelsedagar. Jag har 389 kr kvar på kontot och ska ägna helgen till att installera en diskmaskin med far, jobba, och naturligtvis skriva komplettering till min projektarbetesrapport. Det sistnämnda ska vara inne på söndag, och jag förstår inte att sådana viktiga saker alltid råkar slinka ända ner i botten på min prioritetslista.

Men jag måste ju äta.

Även om min kära sambo är duktigare i köket än jag, så är jag i alla fal intresserad av matlagning. Jag har till och med infört två rätter till vårt middagsbord som jag lagar med nära nog ensansamrätt. En av de har jag lagat idag, och eftersom det verkar vara populärt med recept i bloggar så ska jag bifoga ett med lagom Freyisk pratsamhet och släktståndsmässiga höftmått.

Fransk bondsoppa (dedikerad till min franska syster och västerhöjdsgymnasiets kock)

Grundrecept (4 portioner):                                                                                                    Tid: Räkna med minst 1,5 timmar

1 stor purjolök
3 stora gula lökar
4 stora potatisar
Ev. Vitlök.
Rikligt med olivolja
Typ 5 dl mjölk
Typ 5 dl vatten
Lagom mkt redning
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
Herbes de Provence (Timjan, Mejram, Kyndel, Rosmarin). Efter smak
Salt och peppar, efter smak.

Serveras med aioli och helst knäckebröd med ost (ej grevé, för det är en äcklig ost)

Naturligtvis finns det massa varianter. Jag tycker om den tjock med hela bitar. Vill man mixa eller mosa den skippar man redningen. Känner man sig lite rikare tar man mer purjolök och mindre gul lök. Känner man sig rik och smal byter man typ hälften av mjölken mot grädde (Mkt godare). Vitlök i soppan gör inte så stor skillnad, tycker jag, eftersom man ändå ska ha aioli på sedan. Man kan förstås variera kryddningen, jag hade lite basilika i idag. Kryddblandningen med accenterna är en bra allt-i-ett lösning för fattiga studenter (det blir säkert ännu bättre med färska kryddor). Möjligt att man kan ha creme fraische i också, för extra krämighet. Har inte provat.

Hur gör man då?

Häll i olivolja i en stor kastrull/gryta. Skär all lök i lagom grova bitar (typ ringar) och fräs på medelvärme tills de blir mjuka, söta, goda och en aning brynta. Häll på mer olivolja. Skär potatisen i lagom stora skivor (eller hur du vill, ju större desto längre tid tar soppan). Häll på kryddorna och låt det steka ihop sig lite till.

Koka vatten bredvid och häll på så det täcker potatisen och löken. Lägg i buljongen och mer kryddor. Låt det koka en stund, häll sedan på mjölk/grädde och låt koka en bra stund till. (Vi snackar åtminstone en halvtimme efter vattnet hällts på, så här kan du diska eller ngt). Det går fortare att koka med lock, men lägg det inte helt på för då kokar det över. Förstås!

När potatisen är lagom kokt löser man lagom mycket redning (potatismjöl eller idealmjöl t.ex.) i ett glas vatten och häller i. Meningen är att det ska bli tjockare soppa med mer redning men jag lyckas inte alltid med det. Kanske är det bättre att hälla i creme fraische någon gång. Med grädde blir det naturligtvis automatiskt lite krämigare och godare. Vill man mixa soppan kan man göra det här, och som sagt, skippa redningen.

Aioli kan man göra själv på massa olika sätt, eller köpa.


Jag skulle vilja säga att denna soppa skulle kunna figurera under rubriken enkla och billiga studentsoppor.

Det är en väldigt bra vintersoppa, ni vet den tiden på året då man kan köpa potatis för 1 kr/kilo på Maxi och sommarjobbspengarna för länge sedan är borta. Den går att servera till vegeterianer, och är faktiskt väldigt god om jag får säga det själv! Dessutom är den ganska nyttig om man inte har för mkt majonäsig aioli på (vilket man har).

Lycka till!




Nu har jag varit så sjukt duktig så uppdateringar på vad jag har hållt på med det sista skriver jag någon annan gång då jag egentligen måste skriva uppsats!

Nu ska jag diska. Ha det bra!

Tekniken och garantiernas under

Enbart för att slippa färdigställa min rapport riktigt än, ska jag härmed dela med mig om några tankar om modern teknik.

1. Kameror
Förra julen fick jag en väldigt fin kamera i present av min kära mor och far. För att använda i mitt journalistiska arbete.

Innan sommaren kom hade batteriluckan lossnat, och denna gång hade jag faktiskt inte ens tappat den! Ny kamera beställdes, tog ett antal veckor för det fanns inga kvar i lager (konstigt, om alla gick sönder). Jag tog upp den nya, fina kameran och... objektivet fungerade inte. Efter några försök så insåg jag att man skulle ha ganska bra tur för att få kameran att starta utan objektivfel. Nytt garantiärende, och, hör och häpna, nu flera månader efter det första ärendet skulle jag minsann få en uppgraderad modell som plåster på såren, Bra så; Den har fungerat hittills och även om det inte var en uppgradering på alla punkter (sämre zoom) så är jag halvnöjd.

2. Mobiltelefoner
Samma sommar som kameran började att krångla köpte jag ny mobil. Eller ja, jag fick den när jag tecknade ett abonnemang som var mer fördelaktigt än det jag hade. Och då var det ju en billig, enkel telefon. Så jag tänkte att den kan väl inte krångla så mycket... Du säger det?

Nu har jag nyss lämnat in den, utan utbytestelefon (min telefon är för billig för att jag ska få det), för att vara mobillös i tre veckor. Om det de säger nu räcker.

Knappsatsen är trasig (okej den här kanske jag har tappat lite), vibratorn fungerar sporadiskt och, framför allt, sms-funktionen är ur funktion. Det är ju roligt när det är det enda man kan göra gratis. Jag stod helt enkelt inte ut med den längre.

3. Datorskärm
I mellandagsrean köpte jag och sambon en ny, fin, dyr (fast nedsatt pris) skärm till datorn. Tror du att det tog en vecka efter att vi hade satt upp den innan första pixeln dog? Nej, det gick lite fortare än så faktiskt. Det stör ju inte jättemycket, men visst vill man att sakerna bara ska fungera?

4. Sladden
I mellandagarna köpte jag också en ganska så bra sladd för att koppla ljud mellan mp3/dator och vår stereo. Synd bara att högerkanalens kabel inte fungerade. Inte har jag fått svar från supporten heller...

5. Min vackra Mac
Idag fick jag som sagt min vackra, hutlöst dyra presentMac. Men höljet till skärmen sitter löst. Jag försöker naturligtvis med Apples internetsupport, vilken jag av erfarenhet vet är omöjlig, innan jag kommer på att jag faktiskt har hela 90 dagars telefonsupport! Visst är det generöst?

Jag kommer fram direkt (dagens största överraskning) men sedan får jag vänta. Det är ett kosmetiskt fel som inte täcks av garantin, säger den första. Den andra jag pratar med frågar om jag vill ha en ny dator eller pengarna tillbaka. Skönt det i alla fall! Och framför allt; Jag behöver inte skicka iväg denna INNAN jag får en ny. Så jag slipper vara datorlös i alla fall!

Kontentan
Kontentan? Teknikens under. Jag slipper ju betala för supporten i alla fall, förutom genom telefonräkningar och tid; Det har ju varit en oerhört generös ettårsgaranti på alla ovanstående teknikfenomen. Visst är mycket av detta stora fel, och det är då kanske en självklarhet att man ska sitta timmar i support och vara utan produkten i veckor utan ersättning. Menen hel del är ju ändå fucking skitsaker. Man känner typ "orkar/hinner jag sitta i telefonsupport i en halvtimme och vara utan produkten i veckor bara för att åtgärda en lös plastkant eller en död pixel"? Självklart; Rätt ska vara rätt och inte ska det vara fel på produkten...men ändå. Visst känns det tröttsamt? Som om det inte finns någon kvalité i något tekniskt längre.

Jag tror ändå inte att jag har haft sjuk mycket otur, eller köpt sjukt mycket elektronikprylar under det senaste året. För det är ju i princip inget jag köpt/fått förutom ovanstående.

Det jag vet är att ska man köpa en elektronikvara av något slag så är det bäst att förbereda sig på ovanstående scenario. Vill du ha många får du nog lägga en arbetsdag i månaden på att fixa garantiärendena. För garanti finns ju fortfarande i alla fall. Tack och lov. Undrar när de ska börja ge en månads fabriksgaranti och 24 timmars telefonsupport på exempelvis mobiler - den största slit och släng-varan i dagens samhälle? Vem vet.

Frey

09

Del 1 - Evig Ondska

Inför det nya året ämnar jag att dela med mig av min syn på lite av den rena ondska som fritt härjar i världen.

Jag sitter hemma i lägenheten denna vackra vinterdag och försöker ringa till min kära syster som åker till Frankrike idag och blir borta i fem månader. Samtalet bryts dock med jämna mellanrum. "Tunnlar", tänker du, och jag hade faktiskt en liten idé om att hon skulle kunna åka med tåget under Hallandsåsen just i detta nu.

Nej; Hon är på centralstationen i Halmstad.

Detta får mig osökt att komma att tänka på en ondska som jag länge varit fullt övertygad om. Jag tror att det sitter en gubbe på Tele2 som slumpmässigt stänger av samtal, just bara för att företaget ska tjäna mer på uppkopplingsavgifter. Detta fenomen tordes ha blivit än mer utbrett sedan man började kunna ringa gratis till varandra.

Jag är också fullständigt övertygad om att SJ:s tåg inte försämrar mottagningen så mycket som det sägs. Det är helt enkelt så att gubben hos mobiloperatören stänger av lite fler av just samtalen på tåg. Detta för att SJ ska kunna låtsas installera "signalförstärkare" i X2000-tågen så att folk blir än mer tvungna att betala tredubbelt för resa med detta wannabe-snabbtåg.

Jag har just lämnat av min vackra sambo på just ett sådant X2000 tåg för resa till Stockholm, enligt ordinarie taxa ca 600 kr enkel resa. Hur är det möjligt för en fattig student? Kan ha berott på att det inte fanns en tillstymmelse till sista minuten-biljetter (jag tror att dessa biljetter endast existerar i teorin, jag har inte sett någon på ett tag i alla fall). Inte heller fanns det någon plats på något IC-tåg, på hela dagen. Må så vara att just denna dag, såväl som många andra är "en stor resdag". Tur att hennes pappa betalade, annars hade resan förstört denna månads ekonomi big time.

Del 2 - Nuet

Jag sitter i den fantastiska lägenheten, med en Mac! Äntligen. Tack alla, jag lovar att använda den väl.

Nyårsfirandet var gott, och väldigt lyckat. Om än lite vilt som vanligt. Dock var bakfyllan ingenting jämfört med förra året, och redan idag känner jag att jag är redo på att jobba 4 dagar i rad med början imorgon. Sedan blir det skola.

Min rapport är lite förträngd, men ska lämnas in idag. Tur att jag räknade med att jobba idag också så att det jätteeffektiva skrivfenomen som jag är har lyckats att nästan färdigställa rapporten på runt 10 timmar. Det är alltså drygt 20 sidor. Jag är nöjd.

I år ska jag ska slita med musiken och framförallt mitt låtskrivande. Jag ska ta varenda liten slant som blir över och lägga på musiksaker. Därför måste jag jobba mer än någonsin förr. Jag ska ge det en chans innan skolan är slut i sommar.

Det kommer bli tufft, och sjukhusbesöken kommer att krackelera en hel del av mina försök. Men nu har jag en plattform, ett hem, ett liv.

Gott nytt år, igen.

RSS 2.0